Buli-etikett

Amikor részt veszünk egy táncos buliban, több tényező alapján alakítják ki mások rólunk a véleményüket. Ennek csak egy eleme a tánctudásunk, így nézzük, milyen összetevői vannak egy "jó partinak", illetve melyek a kifejezetten kerülendő magatartásformák.

Területek Gáz OK Ász
1. Felkérés (fiú) Megragadod a lány kezét és szó nélkül húzod be a táncparkettre. Ha nem ismeritek egymást bemutatkozol, majd megkérdezed, hogy lenne-e kedve táncolni. Már messziről találkozik a tekintetetek, s mire odaérsz, elég egy "Szabad?".
2. Felkérés (lány) Felkérsz egy fiút, majd még két táncot kierőszakolsz tőle. Felkérsz néhány fiút, mert egyébként egész este ülnél. Úgy kéred fel a fiúkat, hogy azt hiszik, ők kértek fel téged.
3. Visszautasítás (lány) Visszautasítasz egy fiút szó nélkül, mással viszont elmész táncolni ugyanarra a számra. Visszautasítasz egy fiút azzal, hogy ezt a táncot már másnak ígérted vagy egy kis pihenőre vágysz vagy túl gyors a zene. Ha "elmúlt a visszautasítás oka", a következő lehetséges alkalommal te kéred fel a fiút.
4. Táncparkett (fiú) A lányt a körülötted táncoló pároknak több alkalommal is nekivezeted figyelmetlenségből, vagy alkoholos befolyásoltság miatt. A táncteret és a figurákat az embersűrűségnek megfelelően választod meg. Az esetleges koccanáskor elnézést kérsz minden érintettől. A helyszín adottságaitól függően fél és 5 négyzetméteren is koccanásmentesen tudod navigálni a lányt.
5. Figurák (fiú) Gizdázni szeretnél, hogy mennyi figurát tudsz már, ezért olyat is vezetsz a (kezdőbb) lánynak, amit esélye sincs lekövetni. Még baleset is lehet belőle. A táncotok elején egyszerűbb figurákat vezetsz, és ha gond nélkül mindent lekövet a lány, bonyolultabb figurákat is bevetsz. Már előre felméred a lány tudásszintjét, miközben mással táncol, és ehhez igazítod a figurákat.
6. Kontaktus Tánc közben mindenhova nézel, csak a partneredre nem. Jól elvagy magadban, gyakorlatilag magadnak táncolsz. Amikor tudsz, ránézel a partneredre, de a vezetés/követés egyelőre eléggé lefoglal. A tánc 90%-ában a partneredre nézel, de nem bámulod őt.
7. Mimika A tánc alatt végig, vagy egy rosszul elsült figura után pofákat vágsz.  Ha valamilyen okból nem élvezed a táncot, nem mosolyogsz a másikra, és tánc után udvariasan leköszönsz. Akkor is mosolyogsz a másikra, ha valami nem jött össze, ezzel díjazván erőfeszítéseit.
8. (Ki)oktatás Tánc közben vagy végén kéretlenül kioktatod a másikat, mi mindent csinált rosszul, rontott el. Tánc végén elmondod a másiknak, hogyan csinálhatná még jobban, ha előre megbeszélitek, hogy jöhet az építő jellegű kritika. Tánc végén megdicséred a másikat azért, ami ebben a táncban kifejezetten jól sikerült.
9. Öltözet Abban a ruhában érkezel, amiben egész nap főttél, és semmilyen váltóruháról nem gondoskodsz. Bedöntésnél esetleg még rá is csöpög az izzadságod a lányra. Hozol 1-2 váltópólót/felsőt, hogy ne tocsogj az izzadságban. Buli előtt lefürdesz, és tisztán-illatosan veted be magad. Megfelelő mennyiségú váltóruhát persze azért viszel magaddal.
10. Öltözet (lány) Tánc közben jössz rá, hogy a felső mindig felcsúszik vagy a nadrág lecsúszik, ezért folyton igazítani kell.  Pörgős szoknyát veszel fel, amiben forgás közben kilátszik a bugyid, ha ez nem zavar téged - a fiúk biztos örülnek :). Már otthon kipróbálod, milyen a választott szettben mozogni, így magabiztosan érkezel a táncparkettre.
11. Evés-ivás Bepakolsz 2-3 sört meg egy 2L-es kólát, melyeket a táncparkett szélén a dobozból/üvegből elfogyasztasz. Amennyiben van hivatalos büfé a helyszínen, legfeljebb egy flaska vizet hozol, amit diszkréten a tánctértől távolabb megiszol. Ha nincs büfé, behozhatsz bármit, de hagyj magad után rendet. A büfében vásárolt innivaló árát hozzácsapod a belépőhöz, mert ez együttjár a kulturált szórakozással.
Nincs büfé: Lásd az OK oszlopban.
12. Zenekérés "Most már adhatnál valami jó zenét!" Odamész a DJ-hez buli közben, és kérsz egy számot, vagy gyorsabb/lassabb zenét. Már előre elküldöd a DJ-nek azt a számot, amit szeretnéd, ha a bulin lejátszana.

Idézetek

Talán a fentieknél is többet mondanak az alábbi idézetek, melyek tapasztalt táncosoktól származnak.

  • "Akikkel nem szeretek táncolni, egyikkel sem az a baj, hogy nem elég ügyesek ..." (lány)
  • "Legtöbbször azért utasítok vissza egy fiút, mert nem szeretnék hozzáérni a teljesen átizzadt pólójához." (lány)
  • "Olyan kár, hogy csak azok kérnek fel, akiket tanfolyamról jól ismerek, idegen fiúk sosem jönnek oda hozzám." (lány)