Tánctanulás táncpartner nélkül? (táncpartner-keresők tesztje)

A tánctanulással legtöbben a középiskola végén ismerkedünk meg, amikor a szalagavatóra készülvén angol vagy bécsi keringő mellett valami egyéb osztálytáncot is meg "kell" tanulni.  Az alkalmi párok viszonylag könnyen összeállnak, hiszen ez nem jelent semmilyen elköteleződést, gyakorlatilag "kötelező" feladat. Középiskola után ez már jóval nehezebb feladatnak tűnik, de nézzük milyen lehetőségeink vannak.

Táncpartner-keresők

Vannak a neten úgynevezett táncpartner-keresők. A koncepció ugyanaz, mint az partnerkereső illetve randi oldalakon. Az ember regisztrál, megad néhány alapadatot, feltölt egy képet magáról, ír pár sort a szándékairól, majd böngészi mások hirdetéseit vagy várja, hogy őt megtalálják. Megnéztem a legnagyobb oldalakat, hogy neked már ne kelljen. Íme az eredmény:

Tancpartner.hu

Egyszerű és rövid regisztrációt követően egy rettentően fapados felhasználói felületen találjuk magunkat. Ez nem lenne nagy baj, de a kereső funkció nem igazán működik. Megyére, nemre és korra le lehet szűrni a potenciális táncpartnereket azonban konkrét táncstílusra már nem. Alapvetően versenytáncosok számára találták ki az oldalt. Sajnos ezen kívül mindössze "tánciskola, argentín tangó, modern és salsa" választható, de minek, hiszen még az erre való szűrés sem működik. Ebből fakadóan aki nem versenytáncos vagy Budapesten keres partnert egy nagyon hosszú és irreleváns találati listát kap, amit próbálhat egyenként átböngészni. Tehát csak versenytáncosoknak és vidékieknek ajánlom.

Tancpartner.com

A legegyszerűbb, regisztrációmentes, az adott célnak mégis a legjobban megfelelő design és oldalfelépítés található itt. Név, fénykép, stílus (boogie is) és rövid szöveg adható meg valamint lejárat. Ez utóbbi nagyon hasznos, mert így valóban csak aktuális ajánlatokat böngészünk. Ha konkrét táncstílust keresünk, használhatjuk a böngésző beépített keresőjét, ami több, mint elegendő.

Tánciskolák saját táncpartnerkereső

Az általános oldalakon kívül a jobb tánciskoláknak van saját partnerkeresője (tanciskola.hu, golddance.hu, viktoriatanc.hu) Néhány országos babérokra tör, a többi megelégszik a saját tanítványinak segítésével. Ezek az oldalak nem sok hirdetést tartalmaznak, viszont frissek és célratörőek.

Párcserés kurzusok

Amennyiben a táncpartnerkeresőkkel nem járunk sikerrel - amin nem lepődnék meg - érdemes olyan tanfolyamokat felkeresni, ahol folyamatos párcsere van. Ezekre a tanfolyamokra nem szükséges partnert hozni, bárki egyénileg is eljöhet, hiszen 2-5 percenként párcsere van. Ez a gyakorlatban azt jelenti, hogy a körben álló fiúk az órát a tőlük eggyel jobbra lévő  lánnyal folytatják. A párcserének számos előnye van. Egyrészt nem probléma, ha 1-2 fiúval vagy lánnyal több van a kurzuson, mert ez eloszlik a csoporton belül, tehét pl mindenki csak 5 percet van pár nélkül. Minden lány táncol minden fiúval, így az ismerkedés mellett remek csapat kovácsolódik a csoportból, ami jobb hangulatú órákat és a lányok számára is táncokban gazdag bulikat jelent. A több táncpartner lehetőséget nyújt arra, hogy a résztvevők egymásnak is segítsenek, illetve kiküszöböljék a hibákat. Ha egy ügyesebb partnerrel sikerült a figura, a következő vagy saját partnernek már magunk is tudunk ötleteket adni, hogy mit csináljon másképp. Csak ez biztosíthatja, hogy valóban táncolni tanulunk meg (azaz általános tánctudást szerzünk) és nem csak a saját partnerünkkel fogunk tudni táncolni. Ez utóbb esetben a párok gyakran megtanulják egymás hibáit kompenzálni, ahelyett, hogy kijavítanák.

Összességében azt javaslom, hogy kezdő-középhaladó szinten ne keressünk táncpartnert, inkább válasszunk párcserés tánctanfolyamot. Csak miután megtanultuk az alapokat érdemes fox tánpartner után nézni, de ennek is hatékonyabb és kellemesebb formája az adott táncstílushoz kapcsolódó táncos rendezvény, buli felkeresése, mint az online párkeresés.

Én magam boogie-woogie tánctanár vagyok, s a fenti elveket figyelembe véve nálunk az összes tanfolyam párcserés, így a boogie-t nyugodtan kezdheted partner nélkül, vagy akár be is csatlakozhatsz egy már futó tanfolyamba. Boogie táncpartner probléma megoldva. :)

A szerzőt megtalálod a Google+ -on