• Cikkek-összehas
  • A rock and roll és a boogie-woogie (tánc) tanfolyam összehasonlítása

A rock and roll és a boogie-woogie (tánc) tanfolyam összehasonlítása


Ha a rocky-t (rock and roll-t) szereted, a boogie-t imádni fogod! Elvis, Cadillac, Fenyő, rá Boogie-t táncolni a menő! Részletek,  kezdő tanfolyamok alább. A táncleírások, a tánciskolák hirdetései kapcsán, valamint a bulikban táncoló embereket nézvén sokakat meglepetésként érhet, hogy az eredetileg rock and rollnak kinéző táncról kiderült, hogy tulajdonképpen boogie-woogie. . Míg a rock and roll-ról Fenyő Miki, a Dolly Roll vagy a Hungária (hogy csak a főbb magyar vonatkozásokat soroljam) révén szinte mindenki hallott, a boogie-t nehezen tudjuk bármihez is kötni. Magáról a Boogie-Woogie-ról a Boogie-woogie menüpontban tudhatsz meg többet, ebben a cikkben inkább a két tánc összehasonlításával foglalkoznék. A cikket elsősorban kezdő táncosoknak ajánlom, hogy könnyebben eligazodjanak az sok intenzív, hétvégi kezdő rocky és boogie tánctanfolyam között.Zene

Mivel a rocky és a boogie zeneileg két hasonló forrásból merített - a boogie-woogie eredetileg zongorás zenei stílus volt blues és jazz elemekkel, a rock and roll pedig a rhythm and blues  (R&B) és a western swing elemeiből jött létre -, így a jelenlegi zenék sem állnak messze egymástól. Praktikusan a lassú és közepes rocky zenékre kiválóan lehet boogiezni, az igazán gyors rocky számokra viszont már "lazázni" kell a lépések terén.

A boogie zenék tempó szempontjából szélesebb spektrumot ölelnek fel, hiszen a boogie-woogienak létezik ún. lassú változata is. Ennek megfelelően a lassú blues számok (104-136 BPM) lehetőséget adnak arra, hogy az ember kifújja magát, egy kicsit átszellemüljön, illetve arra, hogy a lányok és velük együtt a nőiesség kerülhessen a tánc fókuszába. Ezekre a számokra nem lehet rockyzni.Tánc

A rock and roll lépései, figurái részben a boogie-woogie-ból alakultak ki. Ennek megfelelően a 6 számolás hosszú figurák teljesen csereszabatosak a két tánc között. Hallottam már olyan tanfolyamról is, ahol a kezdőknek boogie figurákat oktatnak a rock and roll alaplépésével. Bár akrobatikus elemek mindkét stílusban jelen vannak, ezek jellegükben eltérnek, így kevés köztük az átfedés. Alaplépés tekintetében a rocky esetében egyszerűbb dolgunk van, mert 6 számolás alatt 6-ot is kell lépni, míg a boogie 8-as alaplépése esetében 6 számolás alatt kettővel többet. Ebből fakad egyébként, hogy a nagyon gyors zenékre a 8-as boogie alap helyett a rocky lépéshez közel álló 6-os alapot használják.

Habár a figurák kompatibilisek, az alaplépés elvileg nem az: a rockyban két számolásig megyünk hátra (hátra-vissza), míg a boogieban ugyanez négy számolás (triple-step, triple-step). Mivel a rock and roll alaplépése a boogie-woogie alaplépés ismeretében nagyon könnyen elsajátítható, ezen a különbségen a gyakorlott táncosok felül tudnak emelkedni.
Interpretáció

A zeneinterpretáció, azaz a zene változásainak, dinamikájának mozgással, figurával való visszaadása, visszatükrözése a boogieban nagyon hangsúlyos, a rock and rollban viszont nem jellemző. Mit jelent ez? Ez leginkább a zenékben lévő nagyobb hangsúlyok, szünetek (stopok) "kitáncolásában" mutatkozik meg, például amikor megáll a zene, akkor megáll a táncos is, vagy amikor felpörög a zene, a táncosok ezt szintén nagyon dinamikus figurával igyekeznek visszaadni. A boogie-woogie-ban jellemző az is, hogy a lágy, a pörgős, a katonás vagy a pattogós zenékre mind más és más alaplépésvariációt lépnek.


Versenyzés

A rock and roll versenyek szinte kizárólag a rocky akrobatikus ágát mutaják be, ahol a zeneiség háttérbe szorul és a technikás, látványos, akrobatikus elemek kerülnek előtérbe. A boogie esetében az interpretáció a versenyeken kiemelt szerephez jut, és a látványelemek (dobások, átugrások, szaltók) egyre gyakoribbá válnak.Elsősorban Budapesten vannal versenyek.

Összegzésképpen a rock and rollt a kevesebb lépés révén jó szívvel ajánlom idősebbeknek is, a boogie-woogie-t pedig mindazoknak, akik lassú és gyors zenékre is, változatos elemekkel és stoppokkal, valamint egy csipetnyi swing életérzéssel szeretnék jól érezni magukat. Ha kedvet kaptál a boogie-woogiehoz, nézz meg néhány felvételt a Videók menüpont alatt, és örömmel látunk a következő kezdő tanfolyamon, ITT!

A rock and roll versenyek szinte kizárólag a rocky akrobatikus ágát mutaják be, ahol a zeneiség háttérbe szorul és a technikás, látványos, akrobatikus elemek kerülnek előtérbe. A boogie esetében az interpretáció a versenyeken kiemelt szerephez jut, és a látványelemek (dobások, átugrások, szaltók) egyre gyakoribbá válnak.Elsősorban Budapesten vannal versenyek.

Összegzésképpen a rock and rollt a kevesebb lépés révén jó szívvel ajánlom idősebbeknek is, a boogie-woogie-t pedig mindazoknak, akik lassú és gyors zenékre is, változatos elemekkel és stoppokkal, valamint egy csipetnyi swing életérzéssel szeretnék jól érezni magukat. Ha kedvet kaptál a boogie-woogiehoz, nézz meg néhány felvételt a Boogie-woogie menüpont alatt, és örömmel látunk a következő kezdő tanfolyamon!


Ezeket a cikkeket olvastad már?